Marketing Περιεχομένου: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα

Στοιχηματίζω όταν ακούτε “μάρκετινγκ περιεχομένου”, σκέφτεστε ιστολόγια, Twitter, Facebook και viral βίντεο στο YouTube. Ωστόσο, το μάρκετινγκ περιεχομένου υπάρχει πολύ περισσότερο από το Διαδίκτυο.


Σίγουρα, μπορεί να ακούγεται σαν μια νέα στρατηγική, αλλά η αλήθεια είναι ότι το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι μια δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος που αντέχει στο χρόνο.

Ξέρετε γιατί λειτουργεί τόσο καλά; Επειδή το μάρκετινγκ περιεχομένου δεν έχει να κάνει με την πώληση σε ανθρώπους: έχει να κάνει μόνο με την αφήγηση, και οι άνθρωποι λένε ιστορίες για όσο διάστημα μπορούσαν να μιλήσουν. Φυσικά, η προσοχή μας πηγαίνει στους καλύτερους αφηγητές.

Για παράδειγμα, όταν η Hasbro και η Marvel συνεργάστηκαν για να κυκλοφορήσουν τη σειρά κόμικς « GI Joe – A Real American Hero! Το 1982, είχαν μια απλή στρατηγική μάρκετινγκ.

Ήθελαν να δημιουργήσουν αυτό που είχαν ήδη οι φιγούρες δράσης Star Wars της Kenner Toy Company: Μια πλούσια ιστορία για τις φιγούρες δράσης τους.

Μέσα σε δύο μήνες από την κυκλοφορία του πρώτου κόμικ, περίπου το 20% του κοινού-στόχου τους, αγόρια ηλικίας μεταξύ πέντε και δώδεκα ετών, είχαν δύο ή περισσότερα παιχνίδια GI Joe. Σε εκείνο το σημείο, το κόμικ είχε μόνο δύο ιστορίες.

Fast forward επτά χρόνια, η σειρά ήταν ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους της Marvel και δύο στα τρία αγόρια στην ίδια ηλικιακή κατηγορία είχαν τουλάχιστον μία φιγούρα δράσης GI Joe.

Πώς είναι αυτό για τη χρήση περιεχομένου για την προώθηση ενός προϊόντος;

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, και αυτό που λειτούργησε στη δεκαετία του ’80 δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα σήμερα. Ωστόσο, με νέα κανάλια μάρκετινγκ, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, οι ευκαιρίες χτυπούν.

Αυτό με φέρνει στο μάρκετινγκ περιεχομένου σήμερα. Ας δούμε τώρα τι σημαίνει μάρκετινγκ περιεχομένου στον λεπτομερή οδηγό μου. Μη διστάσετε να προχωρήσετε αν ένα θέμα τραβήξει την προσοχή σας:

 

 

Χρειάζεστε βοήθεια με τα Social Media;

✅ Γραφιστικός σχεδιασμός για τα Post
✅ Προσαρμοσμένη στρατηγική μάρκετινγκ 
✅ Προσιτές υπηρεσίες marketing χωρίς μακροπρόθεσμο συμβόλαιο

 

 

Ορισμός του μάρκετινγκ περιεχομένου

«Μια στρατηγική προσέγγιση μάρκετινγκ που επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη διανομή πολύτιμου, σχετικού και συνεπούς περιεχομένου για την προσέλκυση και τη διατήρηση ενός σαφώς καθορισμένου κοινού — και, τελικά, για την προώθηση της κερδοφόρας δράσης των πελατών».

Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που εστιάζει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με το κοινό-στόχο σας, παρέχοντάς του περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που είναι σχετικό με αυτό και παρέχοντάς το με συνέπεια. Σημαίνει επίσης να προσαρμόζετε το περιεχόμενό σας ανάλογα με το στάδιο του ταξιδιού αγοράς στο οποίο βρίσκεται ο πελάτης σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν υποψήφιο που αναζητά περισσότερες πληροφορίες, μια καλή προσφορά περιεχομένου θα ήταν ένα eBook.

Τελικά, όταν οι πελάτες λαμβάνουν μια απόφαση αγοράς, η πίστη τους ανήκει ήδη σε εσάς. αγοράζουν το προϊόν σας και το προτιμούν από τις επιλογές των ανταγωνιστών.

Σε αντίθεση με την εφάπαξ διαφήμιση, το μάρκετινγκ περιεχομένου δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους πελάτες σας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι έχουν σημασία. Ο κόσμος είναι πιο δυνατός και πιο θορυβώδης τώρα, και η διατήρηση της προσοχής των καταναλωτών είναι ο πιο πολύτιμος πόρος του μάρκετινγκ.

Λάβετε αυτό υπόψη καθώς εξετάζουμε μερικούς από τους διαφορετικούς τύπους μάρκετινγκ περιεχομένου.

Στρατηγική

Υπάρχουν τόνοι διαφορετικών στρατηγικών μάρκετινγκ περιεχομένου σήμερα. Μιλάω για πράγματα όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρθρα μεγάλης διάρκειας, βίντεο και μελέτες περιπτώσεων.

Στην αρχή του κόσμου του μάρκετινγκ περιεχομένου, αυτό δεν ίσχυε. Κάποτε, οι έμποροι είχαν λίγες επιλογές. Ουσιαστικά είχαν μόνο επιγραφές, περιοδικά και διαφημίσεις σε εφημερίδες.

Ακόμα και εκείνες τις μέρες όμως είχαν διάφορες custom επιλογές.

Μπορούσαν να παίξουν με τις λέξεις στις διαφημίσεις τους, την εικόνα που έδειχναν, την τοποθέτησή τους και το CTA.

Με άλλα λόγια, παρόλο που υπήρχαν λιγότερες μέθοδοι μάρκετινγκ περιεχομένου, οι επιλογές ήταν ακόμα εξαιρετικά τεράστιες.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα μέσα και μέθοδοι μάρκετινγκ περιεχομένου από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των στρατηγικών είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Μια διαδικτυακή δημοσίευση προτείνει τη χρήση του μοντέλου «3D Content» , για παράδειγμα.

Βασικά, είναι τρία μεμονωμένα βήματα.

  1. Αντιστοιχίστε το περιεχόμενο στο σημείο πόνου του πελάτη.
  2. Χρησιμοποιήστε τον σωστό τύπο περιεχομένου για αυτό το πρόβλημα.
  3. Τέλος, αντιστοιχίστε το περιεχόμενο στον κύκλο αγοράς των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Αυτή η στρατηγική είναι ένας τρόπος για να μετακινήσετε την εστίαση μακριά από τον έμπορο και στον ιδανικό πελάτη ή υποψήφιο πελάτη.

Αυτό, σε τελική ανάλυση, είναι ένα απίστευτα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε στη δική σας στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου.

Βλέπετε, εάν το περιεχόμενό σας δεν εξυπηρετεί τα σωστά άτομα με το σωστό πρόβλημα που λύνει το προϊόν σας, τότε είναι πιθανό να καταλήξετε να σπαταλήσετε τις προσπάθειές σας για το μάρκετινγκ περιεχομένου.

Απλώς για να επαναλάβω: Πρέπει να δημιουργήσετε περιεχόμενο για το κοινό-στόχο σας. Τότε, και μόνο τότε, οι κατάλληλοι άνθρωποι σας δίνουν προσοχή.

Προσέξτε, ειδικότερα, αυτή τη συμβουλή: «Η στρατηγική σας πρέπει να περιγράφει τις βασικές επιχειρηματικές ανάγκες και τις ανάγκες των πελατών σας και πώς θα τις αντιμετωπίσουν οι προσπάθειες περιεχομένου σας».

Τι σημαίνει αυτό?

Σημαίνει ότι πρέπει να κατανοήσετε τους πελάτες, τις προοπτικές και τα σημεία πόνου σας. Μόλις το κάνετε, μπορείτε στη συνέχεια να δημιουργήσετε περιεχόμενο που λύνει τα προβλήματά τους. Θεωρητικά, μπορεί στη συνέχεια να αναπτύξει την επιχείρησή σας, που είναι ο κύριος στόχος για πολλούς ιδιοκτήτες εταιρειών. Ωστόσο, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν δεν προσελκύσετε πρώτα πελάτες που πληρώνουν.

Σε έναν κόσμο με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ατελείωτο χώρο στο Διαδίκτυο, εταιρείες αυτοέκδοσης και δωρεάν εργαλεία γραφικού σχεδιασμού, οι στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσελκύσετε πελάτες που πληρώνουν είναι τόσο διαφορετικές όσο και τα ψάρια στη θάλασσα.

Ακολουθούν ορισμένες μόνο από τις μορφές μάρκετινγκ περιεχομένου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

  • Επιμέλεια περιεχομένου
  • Δημοσιεύσεις απόψεων
  • Ηλεκτρονικά βιβλία
  • Ενημερωτικά δελτία

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε ένα νέο επίπεδο δημιουργικότητας με:

  • Infographics
  • Προβολές διαφανειών
  • Διαδικτυακά παιχνίδια
  • Κουίζ και έρευνες

Ή μπορείτε να δημιουργήσετε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με:

  • Διαδικτυακά σεμινάρια
  • Κομμάτια από τα παρασκήνια
  • Πώς-να οδηγοί
  • Δωρεάν εργαλεία και λήψεις

Ό,τι θέλετε να επιτύχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μάρκετινγκ περιεχομένου για να το κάνετε.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά μην παραξενεύεστε.

Είστε εδώ για να μάθετε για τα οφέλη κάθε επιλογής και πότε να χρησιμοποιήσετε ποια. Ενώ υπάρχει μόνο ένας στόχος του μάρκετινγκ περιεχομένου (να αυξηθούν τα έσοδα της επιχείρησης), υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό.

Ωστόσο, προτού μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να δούμε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας στρατηγική, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε λίγο την ιστορία του μάρκετινγκ περιεχομένου.

Από πού προέρχεται; Γιατί έχει καθυστερήσει; Γιατί είναι τόσο δημοφιλές σήμερα;

Θα στραφούμε σε αυτές τις ερωτήσεις στη συνέχεια.

Ιστορία του μάρκετινγκ περιεχομένου

Πόσο χρονών θα μαντεύατε ότι είναι το μάρκετινγκ περιεχομένου;

Όταν κάποιος μου έκανε για πρώτη φορά αυτή την ερώτηση πριν από μερικά χρόνια, νόμιζα ότι υπήρχε για ίσως 50, 70 ή ίσως και 90 χρόνια.

Ωστόσο, έκανα λάθος. Εντελώς λάθος.

Το έτος είναι 1732 και ένας άντρας ονόματι Benjamin Franklin είχε μόλις δημοσιεύσει την πρώτη έκδοση του ετήσιου Poor Richard’s Almanack.

Γιατί το έκανε; Για πλάκα γιατί του άρεσε να γράφει και να εκφράζει τις ιδέες του;

Όχι, είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν έτσι.

Είμαι σίγουρος ότι ο Φράνκλιν το έκανε επειδή ήθελε να διαφημίσει τη νέα του επιχείρηση εκτύπωσης. Ο Φράνκλιν θεώρησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό ήταν να τυπώσει το δικό του Αλμανάκ και ενδεχομένως να ενθαρρύνει και άλλους να τυπώσουν εκεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Content Marketing Institute , αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση αληθινού μάρκετινγκ περιεχομένου.

Η πρώτη εμφάνιση του μάρκετινγκ περιεχομένου ήρθε το 1732 σύμφωνα με την CMI.

Αυτό έγινε πριν από σχεδόν 300 χρόνια.

Βάζω στοίχημα ότι δεν πιστεύατε ότι το μάρκετινγκ περιεχομένου ξεκίνησε με τον Benjamin Franklin το 1700. Εξάλλου, το μάρκετινγκ περιεχομένου μοιάζει σαν μια σύγχρονη εξέλιξη.

Ωστόσο, ενώ ο όρος είναι αρκετά νέος, η πρακτική δεν είναι.

Για χρόνια, επιχειρήσεις και ιδιώτες προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή δημιουργώντας δωρεάν ή φθηνό περιεχόμενο.

Η John Deere, η εταιρεία τρακτέρ, έκανε κάτι παρόμοιο με τον Franklin το 1895 όταν δημιούργησε ένα περιοδικό lifestyle για αγρότες που ονομαζόταν «The Furrow».

Ο John Deere χρησιμοποιούσε το μάρκετινγκ περιεχομένου τον 19ο αιώνα με το περιοδικό τους "The Furrow".

Όπως μπορείτε να δείτε στην κάτω αριστερή γωνία, ήταν ένα δωρεάν περιοδικό.

Τώρα, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι ο John Deere το έκανε αυτό από την καλοσύνη της καρδιάς τους. Ίσως ήθελαν απλώς να βοηθήσουν τους ανθρώπους και δεν είχαν συνειδητοποιήσει την επίδραση που θα είχε αυτή η δημοσίευση στα έσοδα της επιχείρησης.

Περισσότερο από πιθανό, όμως, δεν ήταν έτσι.

Ο John Deere το έκανε αυτό γιατί κατάλαβε την καρδιά του μάρκετινγκ περιεχομένου: ό,τι κυκλοφορεί έρχεται γύρω.

Ή βασικά, εάν παράγετε δωρεάν και χρήσιμο περιεχόμενο για την αγορά-στόχο σας, αλληλεπιδρούν μαζί σας, διαδίδουν το μήνυμά σας και πιθανώς αγοράζουν από εσάς.

Η Jell-O κατάλαβε επίσης την αξία του μάρκετινγκ περιεχομένου από νωρίς στο ταξίδι της.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα Jello που ενσωματώνει μάρκετινγκ περιεχομένου.

Παρακάτω είναι μία από τις κάρτες Safari που κυκλοφόρησε για σχεδόν 10 χρόνια ξεκινώντας το 1978.

Κάρτες Safari που χρησιμοποιούν μάρκετινγκ περιεχομένου το 1978.

Αυτά είναι ξεκάθαρα παραδείγματα ότι το μάρκετινγκ περιεχομένου αποτελεί μέρος της διαφήμισης τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια.

Παρόλο που οι μέθοδοι για το μάρκετινγκ περιεχομένου έχουν αλλάξει με τα χρόνια, η φόρμουλα για εξαιρετικό περιεχόμενο έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό η ίδια.

Είναι ο ίδιος τύπος για να κάνετε τους ανθρώπους να αγοράσουν τα προϊόντα σας.

  1. Σπρώξτε το σημείο πόνου του ατόμου.
  2. Ανακινήστε αυτόν τον πόνο.
  3. Λύστε το πρόβλημά τους.

Ακολουθεί μια πιο σύγχρονη διαφήμιση μάρκετινγκ περιεχομένου που εφαρμόζει την ίδια στρατηγική.

Μια σύγχρονη απεικόνιση του μάρκετινγκ περιεχομένου.

Τώρα, φυσικά, αυτό συμβαίνει σε βίντεο και φωτογραφίες και αναρτήσεις ιστολογίου και γραφήματα.

Όπως μπορείτε να δείτε, το μάρκετινγκ περιεχομένου έχει προχωρήσει πολύ τους τελευταίους αιώνες.

Ένα φωτεινό παράδειγμα σύγχρονου μάρκετινγκ περιεχομένου είναι το «Will It Blend?» της Blendtec. σειρά στο YouTube.

Ακολουθεί ένα βίντεο όπου συνδυάζουν ένα iPhone. Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις.

Ακόμη και η σειρά Lego Movie είναι ένα κόλπο μάρκετινγκ περιεχομένου.

Η σειρά Lego Movie υπολογίζεται ως μάρκετινγκ περιεχομένου.

Γιατί όμως οι επιχειρήσεις κάνουν αυτού του είδους το μάρκετινγκ περιεχομένου;

Σε τελική ανάλυση, δεν πωλούν τα προϊόντα τους. Προκαλούν την προσοχή, σίγουρα. Αλλά έχει πραγματικά σημασία αυτό;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Στον σημερινό κόσμο, η προσοχή των καταναλωτών είναι εξίσου καλή με τους λογαριασμούς δολαρίων.

Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν δίνεται η κατάλληλη προσοχή και το μάρκετινγκ περιεχομένου συχνά κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά στο να τραβάει τα βλέμματα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το προϊόν σας και θέλουν να το αγοράσουν.

Γιατί το Marketing περιεχομένου;

Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι δημοφιλές. Πολλές επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν και το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι σωστό για την επιχείρησή σας, όμως;

Ακριβώς επειδή το μάρκετινγκ περιεχομένου λειτούργησε για τους πρώτους χρήστες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και για τη σύγχρονη επιχείρησή σας. Επιπλέον, μόνο και μόνο επειδή μαζικές επιχειρήσεις B2B και B2C το χρησιμοποιούν και σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για εσάς.

Για να το μάθετε, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα πρόσφατα και σχετικά δεδομένα μάρκετινγκ περιεχομένου.

Στο τέλος, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε δύο ερωτήσεις: Είναι το μάρκετινγκ περιεχομένου κατάλληλο για εσάς; Και πρέπει να επενδύσετε από τον προϋπολογισμό σας σε αυτό;

Η αλλαγή των χρόνων σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν τους πελάτες τους.

  • Στοχευμένο, εξατομικευμένο μάρκετινγκ
  • Στρατηγικές που βασίζονται σε δεδομένα
  • Ομαλό, ευέλικτο παντοκαναλικό μάρκετινγκ

Ενώ το Hubspot επιλέγει:

  • Βίντεο σύντομης μορφής
  • Influencer marketing
  • Συνεχής χρήση του εισερχόμενου μάρκετινγκ

Το Hubspot σημειώνει επίσης ότι το 51% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ για το 2023, ενώ οι κύριοι στόχοι για τις επωνυμίες είναι :

 

  • Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας και των εσόδων
  • Βελτιωμένη δέσμευση
  • Διαφημιστικά προϊόντα

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τους δημιουργούς περιεχομένου B2C είναι η καλύτερη αφοσίωση. Η αυξημένη αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και τα έσοδα είναι επίσης οι κύριοι στόχοι των σημερινών εμπόρων.

Πρέπει τώρα να αναρωτηθούμε, γιατί αυτές είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες;

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να δημιουργήσουν πιο ελκυστικό περιεχόμενο και γιατί θέλουν να βελτιώσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και τα έσοδα;

Πιθανότατα, οφείλεται στο ότι αυτές οι εταιρείες δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένες με τις τρέχουσες προσπάθειες μάρκετινγκ περιεχομένου. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που παίρνουν, πιθανώς πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τα πάνε ακόμα καλύτερα, και μάλλον έχουν δίκιο, σίγουρα όσον αφορά τα έσοδα.

Η έκθεση State of Content Marketing 2022 του Parse.ly δείχνει ότι το 53 τοις εκατό δεν συνδέει τα έσοδα με το περιεχόμενό του, ενώ το 20 τοις εκατό δεν γνωρίζει αν το κάνει ή όχι!

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι το 49%  των εμπόρων που ρωτήθηκαν δεν γνωρίζουν την απόδοση του περιεχομένου τους επειδή αποτυγχάνουν να το παρακολουθήσουν. Η λήψη από αυτά τα δύο ευρήματα; Το Parse.ly καταλήγει:

“Αν δεν γνωρίζετε την απόδοση του περιεχομένου σας, από τη δημιουργία ευαισθητοποίησης έως τη δημιουργία απόδοσης επένδυσης, πώς μπορείτε να θέσετε και τελικά να επιτύχετε στόχους εσόδων με το περιεχόμενο;”

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η αφοσίωση των αναγνωστών και η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών των εμπόρων. Εξάλλου, εάν δεν μπορείτε να προσελκύσετε τους τρέχοντες πελάτες ή τους υποψήφιους πελάτες σας, έχετε λίγες πιθανότητες να τους μετατρέψετε σε αγοραστές ή να αναπτύξετε δυνητικούς πελάτες.

Στη συνέχεια, υπάρχει η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας.

Χωρίς αυτό, η επιχείρησή σας δεν θα πάει μακριά. Εάν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την εταιρεία σας και τι κάνει, τότε δεν μπορούν να σας βρουν ανάμεσα στους ανταγωνιστές σας.

Αναμφισβήτητα, ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ίδιο το μάρκετινγκ περιεχομένου. Η βιασύνη για τη δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου που διατηρεί και φέρνει νέους πελάτες είναι απίστευτα ανταγωνιστική. Οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργούν όλο και περισσότερο περιεχόμενο κάθε χρόνο, επειδή οι εξαιρετικές, μέτριες και τρομερές αναρτήσεις ιστολογίου, βίντεο και γραφήματα γεμίζουν όλο και περισσότερο το διαδικτυακό περιβάλλον.

Τι κάνετε για την πρόκληση υπερφόρτωσης περιεχομένου;

Λοιπόν, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ακαταστασία ως δικαιολογία για να μην δημιουργήσετε περιεχόμενο για την επιχείρησή σας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να το εκλάβετε ως σημάδι ότι το μάρκετινγκ περιεχομένου αξίζει τον χρόνο σας. Απλώς πρέπει να επενδύσετε περισσότερη ενέργεια σε αυτό για να ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε αυτό: Παρόλο που πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται με τη δημιουργία περιεχομένου, πολλές κατανοούν επίσης την τρέχουσα δύναμη των στρατηγικών τους.

Σε τελική ανάλυση, μόνο και μόνο επειδή αυτές οι επιχειρήσεις είναι δυσαρεστημένες, δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες μάρκετινγκ περιεχομένου τους πέφτουν νεκρές. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν εξαιρετικά υψηλά πρότυπα επιτυχίας ή ότι δεν ξεπερνούν τον ανταγωνισμό.

Όπως εξήγησα, ο κόσμος του μάρκετινγκ περιεχομένου είναι πιο ανταγωνιστικός από ποτέ. Κάθε φορά που κάνετε Google it κάτι, λαμβάνετε εκατομμύρια  αποτελέσματα, ωστόσο, βλέπετε μόνο τους κορυφαίους SERP.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναζητήσεις βλέπουν μόνο λίγα άτομα για αυτήν τη λέξη-κλειδί.

Εσείς, φυσικά, μπορείτε να αποφασίσετε εάν το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι κατάλληλο για την επιχείρησή σας. Ωστόσο, ελπίζω να μπορείτε να δείτε ότι είναι κατάλληλο για σχεδόν κάθε επιχείρηση.

Είτε είστε εταιρεία τρακτέρ, καφετέρια ή κατασκευαστής μπλέντερ, υπάρχει μια στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου που μπορεί να ωφελήσει την απόδοση επένδυσης (ROI), αλλά μπορείτε να σταθείτε πάνω από όλους τους διαδικτυακούς θορύβους;

Για αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Χαρτογράφηση περιεχομένου με βάση το ταξίδι του πελάτη

Έχετε ξανακούσει για χαρτογράφηση περιεχομένου;

Εάν δεν το έχετε κάνει, ήρθε η ώρα να μάθετε, καθώς είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τη δική σας στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου.

Η χαρτογράφηση περιεχομένου είναι η πράξη της κατανόησης του κοινού σας τόσο καλά που μπορείτε στη συνέχεια να δημιουργήσετε περιεχόμενο για κάθε στάδιο του ταξιδιού του προς την αγορά του προϊόντος σας.

Όπως γνωρίζετε, λίγοι άνθρωποι πηγαίνουν κατευθείαν από την ανακάλυψη στην αγορά.

Αντίθετα, συνήθως ανακαλύπτουν την ιστοσελίδα σας, σκέφτονται το προϊόν σας, περνούν μερικούς μήνες σκεπτόμενοι, βλέπουν μια διαφήμιση επαναστόχευσης και μετά αγοράζουν.

Τουλάχιστον, κάπως έτσι γίνεται στο 95%.

Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι χρειάζονται πολύ χρόνο για να αγοράσουν και σύμφωνα με την έκθεση State of Inbound Marketing 2022 του HubSpot , το 60% των επαγγελματιών μάρκετινγκ θεωρούν το μάρκετινγκ περιεχομένου είτε ως «πολύ σημαντικό» ή «εξαιρετικά σημαντικό» για τις συνολικές στρατηγικές τους.

Πράγματι, το μάρκετινγκ περιεχομένου συναντά τις προοπτικές σε κάθε στάδιο του ταξιδιού των πελατών τους, προσελκύοντας, προσελκύοντας, ευχαριστώντας και ευγενικά καλλιεργώντας τους μέχρι να γίνουν αγοραστές και, ελπίζουμε, πιστοί πελάτες.

Επιπλέον, αν το καταλάβετε σωστά, αυτοί οι πιστοί πελάτες γίνονται στη συνέχεια ευαγγελιστές της επωνυμίας σας, διαδίδοντας τη λέξη για το προϊόν/υπηρεσίες σας σε φίλους/οικογένειες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες μορφές.

Σκέψου το.

Οι άνθρωποι βλέπουν το περιεχόμενό σας και μετά ξέρουν ποιος είστε. Ωστόσο, αν δεν εγγραφούν στη λίστα email σας ή δεν επιλέξουν κάτι, τότε δεν ξέρετε ποιοι είναι.

Αυτό σημαίνει επιπλέον ότι δεν έχετε τρόπο να παρακολουθήσετε πόσα άτομα αγόρασαν πραγματικά το προϊόν σας επειδή έμαθαν για την επιχείρησή σας από το περιεχόμενο που δημιουργήσατε.

Για αυτόν τον λόγο, η αποτελεσματικότητα του μάρκετινγκ περιεχομένου μπορεί να είναι λίγο διφορούμενη.

Σε έναν τέλειο κόσμο, η στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου σας θα καθοδηγούσε ανθρώπους σαν αυτόν .

Ωστόσο, ξέρετε ότι δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο καθένας είναι λίγο διαφορετικός και ο πραγματικός λόγος που κάποιος αγοράζει ένα προϊόν είναι συχνά αρκετά φευγαλέος.

Αγόρασαν λόγω της διαφήμισης που είδαν ή λόγω του άρθρου που διάβασαν μια εβδομάδα πριν;

Είναι δύσκολο να το πω.

Φυσικά, εμείς οι έμποροι μπορούμε ακόμα να δουλέψουμε με ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτή η ασάφεια δεν αποτελεί δικαιολογία για να αγνοήσουμε την ταυτότητα των πελατών μας.

Ωστόσο, όσο καλύτερα γνωρίζουμε τους πελάτες μας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου μας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να δημιουργήσετε ένα avatar πελάτη. Θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι .

Δημιουργήστε ένα avatar πελάτη για να γνωρίσετε καλύτερα τον πελάτη σας.

Όταν το κάνετε αυτό, φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι. Θέλετε να προσποιηθείτε ότι ολόκληρο το κοινό σας είναι ένα άτομο με ατομικές επιθυμίες, στόχους, πόνους και δημογραφικά στοιχεία.

Τότε, και μόνο τότε, το περιεχόμενό σας μπορεί να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στο να μιλάει με τους ανθρώπους που έχουν σημασία.

Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό εάν δεν ξεκινήσετε με την κατανόηση του ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης σας.

Όσο καλύτερα κατανοείτε τους πελάτες σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να κάνετε το ταξίδι αγορών τους από την επισκεψιμότητα στην προοπτική στην πώληση και αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα έσοδά σας.

Γιατί; Λόγω της βελτιωμένης εμπειρίας πελατών.

Τα αποτελέσματα ενός υποδειγματικού Customer Experience (εμπειρία πελάτη) είναι αδιαμφισβήτητα. Ρίξτε μια ματιά σε οποιαδήποτε έρευνα, στο παρελθόν ή στο παρόν, και θα σας δείξει τι μπορεί να κάνει για την επιχείρησή σας η παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας για τους αγοραστές σας.

Ας δούμε αυτήν την έρευνα από το Usersnap.com. Η έκθεση κατάστασης του CX δείχνει ότι:

Οι εταιρείες με όραμα Customer Experience (εμπειρία πελάτη) προβλέπουν ανάπτυξη 9% από έτος σε έτος. Αυτό συγκρίνεται με τις επιχειρήσεις χωρίς όραμα Customer Experience (εμπειρία πελάτη), οι οποίες αναμένουν ανάπτυξη μόλις 3%.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης πώς οι οργανισμοί κατανοούν ξεκάθαρα τη σημασία του Customer Experience (εμπειρία πελάτη), καθώς το 76 τοις εκατό των ερωτηθέντων είχαν «πρωτοβουλίες Customer Experience (εμπειρία πελάτη) στα σκαριά».

Ωστόσο, εδώ είναι δύο στοιχεία στα οποία θέλετε να δώσετε τη μεγαλύτερη προσοχή:

  • Το 84% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι μια καλύτερη εμπειρία πελατών βελτίωσε τα έσοδά τους
  • Το 80% τοις εκατό των καταναλωτών λένε ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από επιχειρήσεις που προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι εύκολα κατανοητά: εάν καθοδηγήσετε τους υποψήφιους πελάτες σας στο ταξίδι αγοράς με εξυπηρετικότητα, ευγένεια και διαθεσιμότητα, είναι πολύ πιο πιθανό να σας αγαπήσουν και όταν οι άνθρωποι σας αγαπούν, λένε στους φίλους τους για εσάς.

Το θέμα είναι ότι οι πελάτες σας θέλουν μια αξιοσημείωτη εμπειρία και οι προσπάθειες μάρκετινγκ περιεχομένου σας μπορούν να τους το προσφέρουν αυτό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν και στη συνέχεια δημιουργούν περιεχόμενο για κάθε στάδιο.

Υπάρχουν τρία βασικά στάδια:

  1. Επίγνωση
  2. Θεώρηση
  3. Απόφαση

Όπως εξηγώ στην επόμενη ενότητα, κάθε στάδιο απαιτεί ένα διαφορετικό είδος μάρκετινγκ περιεχομένου.

Στάδιο ευαισθητοποίησης για το μάρκετινγκ περιεχομένου

Το πρώτο στάδιο του ταξιδιού ενός αγοραστή είναι η συνειδητοποίηση.

Απλώς αντιλαμβάνονται την επιχείρησή σας. Δεν είναι απαραιτήτως έτοιμοι να αγοράσουν ακόμα ή ακόμη και έτοιμοι να συμμετάσχουν στη λίστα email ή στο ενημερωτικό δελτίο σας. Ωστόσο, λόγω του περιεχομένου που δημιουργήσατε, είναι εξοικειωμένοι μαζί σας.

Γιατί είναι πολύτιμο για την επιχείρησή σας;

Φυσικά, εάν οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιος είστε, δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινό σας ή, το πιο σημαντικό, να αγοράσουν από εσάς.

Οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να μάθουν για την επιχείρησή σας και το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι ίσως ο καλύτερος σύμμαχός σας για αυτό.

Αυτό σας δείχνει πόσο ισχυρό μπορεί να είναι το μάρκετινγκ περιεχομένου και το SEO μαζί για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας του brand. Τώρα, δεν χρειάζεται να σας κάνω κήρυγμα για το πόσα άτομα χρησιμοποιούν το Google για αναζήτηση ή πόσοι από αυτούς προτιμούν να κάνουν κλικ σε οργανικά αποτελέσματα αντί για επί πληρωμή.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι ψάχνουν σαν τρελοί. Στην ιδανική περίπτωση, λοιπόν, μόλις κάνουν κλικ στον ιστότοπό σας και το ίδιο το περιεχόμενο συνεχίζει να τους εντυπωσιάζει.

Και οι δύο αυτές λεπτομέρειες βοηθούν να κολακεύσετε το άτομο που φτάνει στη σελίδα.

Θέλεις να κάνεις το ίδιο πράγμα.

Εξάλλου, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κερδίσετε μια εξαιρετική θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης και στη συνέχεια να χάσετε αυτήν τη θέση λόγω ενός υψηλού ποσοστού εγκατάλειψης.

Αφιερώστε λίγο επιπλέον χρόνο για να δημιουργήσετε εξαιρετικό περιεχόμενο πριν το δημοσιεύσετε.

Πώς, όμως, μετράτε τι είναι εξαιρετικό περιεχόμενο;

Όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας, δώστε προσοχή στις πιο σημαντικές μετρήσεις μάρκετινγκ περιεχομένου. Αυτά περιλαμβάνουν τη μέτρηση :

  • χρήστες, προβολές σελίδας και μοναδικές προβολές για να κατανοήσετε την αναγνωρισιμότητα του brand
  • αναλογίες κλικ/εμφανίσεων, ποσοστά εγκατάλειψης, κοινοποιήσεις κοινωνικής δικτύωσης, σχόλια, αναφορές κοινωνικών δικτύων, χρόνος στον ιστότοπο και εισερχόμενοι σύνδεσμοι, για την ανάλυση της αφοσίωσης
  • αρχή σελίδας και τομέα για SEO
  • αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων και μετατροπές, για να δείτε μετατροπές
  • Αιτήματα επίδειξης, ποσοστό μετατροπών πωλήσεων και διάρκεια κύκλου πωλήσεων, για την κατανόηση των μετρήσεων ενεργοποίησης πωλήσεων.

Όταν έχετε ένα σαφή τρόπο μέτρησης, όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω, σας βοηθά να βεβαιωθείτε ότι επενδύετε σε πράγματα ανώτατου επιπέδου που έχουν σημασία.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να καταλάβετε ποιες αναρτήσεις ιστολογίου αποδίδουν καλύτερα και να προσπαθήσετε να το επαναλάβετε. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες μετρήσεις, μπορείτε επίσης να μάθετε ποιες αναρτήσεις του blog σας δεν έχουν καλή απόδοση και στη συνέχεια να καταλάβετε τι πήγε στραβά.

Το θέμα είναι ότι όσο περισσότερο μετράτε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σας, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε μια κορυφαία στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου που λειτουργεί πραγματικά για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας του brand σας.

Το SEO είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό, αλλά, φυσικά, το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι τεράστιο και το SEO είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας, για παράδειγμα.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα, οι πιθανότητες να δουν οι χρήστες τις αναρτήσεις σας εκτοξεύονται.

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δημοσιεύετε μόνο τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Αυτό το απλό κατόρθωμα θα κάνει θαύματα για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας σας.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που τεράστιες μάρκες λιανικής, όπως η Dove, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να διαδώσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και να προσελκύσουν το κοινό τους .

Dove που χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απλώς θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επειδή θέλουν να δουν τις αναρτήσεις σας και να αγοράσουν τα προϊόντα σας (εκτός αν μιλάμε για το Pinterest).

Για αυτόν τον λόγο, μην κάνετε πολύ πωλήσεις.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να διαδώσετε το μήνυμα του brand σας και να ενισχύσετε την ταυτότητα της επωνυμίας σας χωρίς να είστε πολύ πιεστικοί σχετικά με αυτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητούν απλώς ψυχαγωγία.

Προσφέρετε αυτήν την ψυχαγωγία και οι άνθρωποι θα εκτιμήσουν την επιχείρησή σας και θα είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από εσάς στο μέλλον.

Η Oreo είναι μια άλλη εταιρεία που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει το μήνυμά της. Και δεδομένου ότι είναι μια αρκετά μεγάλη επωνυμία με ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα, μπορούν να αντέξουν οικονομικά να είναι λίγο περισσότερες πωλήσεις.

Η Oreo χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που η εικόνα της επωνυμίας σας είναι ισχυρή και οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιοι είστε, δεν τους πειράζει όταν μιλάτε για τα προϊόντα σας.

Στην αρχή, όμως, πρέπει να αποδείξεις στο κοινό σου ότι νοιάζεσαι γι’ αυτό.

Μόνο όταν καταλάβουν ότι τους νοιάζεστε πραγματικά, θα ακούσουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές σας.

Πρέπει πρώτα να εστιάσετε στην εικόνα της επωνυμίας σας και μετά στις πωλήσεις σας.

Τα social media είναι απίστευτα δυνατά.

Και κάθε έμπορος το ξέρει.

Εάν θέλετε να αρχίσετε να χτίζετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας για την επιχείρησή σας, εστιάστε την ενέργειά σας στο SEO και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι σας βλέπουν, μαθαίνουν να σας εμπιστεύονται και, το πιο σημαντικό, πιθανότατα θα αγοράσουν από εσάς αργότερα.

Στάδιο εξέτασης για το μάρκετινγκ περιεχομένου

Μόλις οι άνθρωποι αντιληφθούν την επιχείρησή σας, αγοράζουν από εσάς, σωστά;

Αν λειτουργούσε έτσι, αλλά, φυσικά, δεν λειτουργεί.

Ειλικρινά, οι άνθρωποι πρέπει να ακούσουν για εσάς, να αφιερώσουν χρόνο για να σας γνωρίσουν και μετά ίσως αγοράσουν κάτι από εσάς.

Βλέπετε, το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι αξιοσημείωτο στο να προειδοποιεί τους ανθρώπους για το γεγονός ότι η επιχείρησή σας υπάρχει και είναι εξίσου καλό στο να καθοδηγεί τους ανθρώπους στη φάση εξέτασης.

Ρωτήστε οποιονδήποτε σπουδαίο πωλητή και θα σας πουν το εξής: οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να αγοράσουν όταν τους καθοδηγήσετε στη διαδικασία.

Ωστόσο, δεν μπορείτε, ή μάλλον δεν πρέπει, να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες τακτικές αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας κατά τη φάση της εξέτασης.

Ειδικότερα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις εγγραφές σε ενημερωτικά δελτία, τον αριθμό των επισκεπτών που επιστρέφουν, τις υποβολές φορμών και τις λήψεις πόρων.

Βασικά, προσπαθείτε να μετρήσετε το ενδιαφέρον των σημερινών προοπτικών σας.

Για να το κάνετε αυτό, ωστόσο, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε περιεχόμενο για να συνεχίσετε να προσελκύετε άτομα που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σας.

Περιεχόμενο όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, για παράδειγμα, κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης κατά τη φάση εξέτασης. Γιατί ένα e-book κάνει τόσο φανταστική δουλειά σε αυτό το στάδιο;

Λοιπόν, προτού οι άνθρωποι αγοράσουν από εσάς, πρέπει να σας εμπιστευτούν. Ως καταναλωτής, το καταλαβαίνεις και μόνος σου. Δεν θα αγοράζατε από μια μάρκα που δεν έχετε ακούσει, σωστά; Ούτε θα αγοράζατε από μια εταιρεία εάν είχε τη φήμη για την παράδοση κακών αγαθών ή την κακή εξυπηρέτηση πελατών.

Η εμπιστοσύνη των πελατών είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε επιχείρηση και η έρευνα το υποστηρίζει. Για παράδειγμα, μια μελέτη από την Adobe δείχνει ότι το εβδομήντα τοις εκατό των ερωτηθέντων αγοράζουν περισσότερα από επωνυμίες που εμπιστεύονται από αυτές που δεν εμπιστεύονται.

Είναι σαφές: η εμπιστοσύνη ωθεί τις δαπάνες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι πολύ σημαντική, ειδικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο να κυριαρχεί στη λιανική, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί αγοραστές δεν μπορούν ποτέ να αλληλεπιδράσουν προσωπικά με τους πωλητές.

Για να κερδίσετε εμπιστοσύνη, ο υποψήφιος πελάτης σας πρέπει να εξοικειωθεί με τη στάση σας σε ορισμένα θέματα, την εικόνα της επωνυμίας σας, ακόμη και τον τόνο της φωνής της επιχείρησής σας.

Μόνο τότε μπορεί κάποιος να αποφασίσει αν σας εμπιστεύεται ή όχι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ηλεκτρονικό βιβλίο δίνει στους ανθρώπους κάτι για να κολλήσουν. Μπορούν να διαβάσουν για τη στάση σας σε ορισμένα θέματα, να κατανοήσουν τον τόνο της φωνής σας και πώς παρουσιάζετε τις πληροφορίες.

Είναι οι πληροφορίες αξιόπιστες, για παράδειγμα; Εάν είναι, τότε οι άνθρωποι μπορούν επίσης να πιστέψουν ότι η επιχείρησή σας είναι αξιόπιστη.

Αν δεν είναι, τότε αποδίδουν την ίδια απροσεξία στην επιχείρησή σας.

Ένα ενημερωτικό δελτίο είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη κατά τη φάση εξέτασης του ταξιδιού του αγοραστή.

Ένα συνεπές ενημερωτικό δελτίο δημιουργεί ένα είδος συνεχούς συνομιλίας με τους υποψήφιους πελάτες σας.

Μπορεί να μην είναι έτοιμοι να αγοράσουν ακόμα, αλλά αν εγγραφούν στη λίστα email σας, τότε πιθανότατα το εξετάζουν.

Εάν μπορείτε να παραμείνετε σε επαφή με υποψήφιους πελάτες κατά τη φάση εξέτασης, τότε έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες να μετατρέψετε αυτούς τους ανθρώπους.

Ένα ενημερωτικό δελτίο το κάνει αυτό με φινέτσα.

Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρησή τους είναι στην κορυφή όταν το άτομο είναι έτοιμο να αγοράσει.

Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για ένα προϊόν από μια επιχείρηση, τότε θα αναζητήσετε κάτι όπως «παπούτσια από την Adidas για αγορά» αντί για «Παπούτσια προς πώληση».

Επιπλέον, αυτές οι λέξεις-κλειδιά μακράς ουράς είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, επομένως έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα κατάταξης για αυτές.

Εστιάστε σε λέξεις-κλειδιά με μεγάλη ουρά κατά το στάδιο της εξέτασης.

Για να ανακεφαλαιώσετε τη φάση εξέτασης, εστιάστε σε λέξεις-κλειδιά, ενημερωτικά δελτία και ηλεκτρονικά βιβλία SEO με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε αυτό το στάδιο, θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε αναρτήσεις ιστολογίου, γραφήματα πληροφοριών, μελέτες περιπτώσεων ή ακόμα και βίντεο.

Με αυτά, μπορείτε να καθοδηγήσετε τους ανθρώπους στη φάση εξέτασης αντί να τους αφήσετε στην τύχη τους.

Στο τέλος, θέλετε να δημιουργήσετε περιεχόμενο που χτίζει εμπιστοσύνη και χτίζει τη σχέση του υποψήφιου πελάτη με την επιχείρησή σας χωρίς να είναι υπερβολική η αίσθηση της πώλησης.

Τουλάχιστον, αυτή είναι η προσέγγισή σας έως ότου αυτοί οι άνθρωποι φτάσουν στο στάδιο απόφασης της διαδικασίας αγοράς.

Στάδιο απόφασης για το μάρκετινγκ περιεχομένου

Αυτό είναι το αγαπημένο σας μέρος της διαδικασίας αγοράς, γιατί είναι όταν οι άνθρωποι κάνουν αυτό το επιπλέον βήμα και αγοράζουν.

Η φάση της απόφασης είναι το σημείο στο ταξίδι του αγοραστή όπου έχει πάρει την απόφαση να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία σας.

Έχετε ήδη την εμπιστοσύνη τους και είναι εξοικειωμένοι με τα προϊόντα σας και το τι πρεσβεύετε.

Το άτομο είτε πρόκειται να γίνει πελάτης που πληρώνει είτε θα πέσει στην αιώνια αφάνεια.

Αυτό είναι το μέρος όπου οι ευκαιρίες σας, το μέσο μέγεθος των παραγγελιών, η συχνότητα παραγγελιών και οι πωλήσεις παίζουν ρόλο.

Πώς το μάρκετινγκ περιεχομένου καθοδηγεί τους ανθρώπους στο στάδιο της μετατροπής.

Για να το θέσω αλλιώς, είναι χρόνος βελτιστοποίησης μετατροπών όσον αφορά τις προσπάθειες μάρκετινγκ περιεχομένου σας.

Ξέρεις τι σημαίνει αυτό? Ήρθε η ώρα να στοχεύσετε λέξεις-κλειδιά μακράς ουράς (long term) στη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή, γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η λέξη-κλειδί, τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος να αγοράσει από εσάς.

Όταν οι υποψήφιοι πελάτες σας χρησιμοποιούν πιο συγκεκριμένες, μεγαλύτερες λέξεις-κλειδιά, τότε συνήθως βρίσκονται στο στάδιο της αγοράς και όταν συμπεριλάβετε το όνομα της επωνυμίας σας σε λέξεις-κλειδιά μακράς ουράς, αυτό είναι ακόμα καλύτερο.

Γιατί; Πιθανότατα το έχετε μαντέψει, αλλά άτομα που περιλαμβάνουν επωνυμίες στην αναζήτησή τους θέλουν να αγοράσουν από αυτούς,

Απλώς σκεφτείτε αυτήν τη λέξη-κλειδί: «πώς να ξεκινήσετε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου».

Ποιο είναι το πρώτο αποτέλεσμα που βλέπετε;

Είναι από το Shopify.

Εάν γνωρίζετε κάτι για το Shopify, τότε γνωρίζετε ότι είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου όπου αρχάριοι και ειδικοί δημιουργούν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

Για το Shopify, λοιπόν, καλά κάνουν να εμφανίζονται για αυτήν την αναζήτηση.

Τα άτομα που πληκτρολογούν αυτήν τη λέξη-κλειδί είναι πιθανότατα έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα στο ταξίδι αγοράς τους.

Απλά πρέπει να τους πείσετε ότι η επιχείρησή σας προσφέρει την καλύτερη λύση.

Το Shopify δεν το βάζει κάτω όταν προσπαθούν να πείσουν τους επισκέπτες ότι είναι η καλύτερη επιλογή.

Έκανα κλικ σε αυτό το αποτέλεσμα και έριξα μια ματιά στην ανάρτησή τους στο blog .

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι το Shopify έχει CTA σε όλο το περιεχόμενό του, όπως αυτά :

Δείτε πώς το Shopify ενσωματώνει CTA στη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου.
Δείτε πώς το Shopify ενσωματώνει CTA στη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου.

Αυτά τα CTA (Call To Action) θα λειτουργούσαν για όλους τους τύπους περιεχομένου; Πιθανώς όχι.

Για παράδειγμα, σε περιεχόμενο που απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται απλώς στα στάδια συνειδητοποίησης ή εξέτασης του ταξιδιού αγοράς, αυτά τα CTA πιθανότατα θα θεωρούνταν πολύ πιεστικά.

Ωστόσο, σε αυτό το περιεχόμενο που υποτίθεται ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να αγοράσουν, τα CTA είναι τέλεια.

Θέλετε να χτυπήσετε την ίδια χορδή που κάνει το Shopify.

Χρησιμοποιήστε το ιστολόγιό σας για να δημιουργήσετε περιεχόμενο που εξυπηρετεί λέξεις-κλειδιά με μεγάλη δέσμευση και στη συνέχεια να συμπεριλάβετε συναρπαστικές CTA σε αυτό το περιεχόμενο.

Θυμηθείτε: αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αγοράσουν. Απλά πρέπει να τους δώσετε λίγη ώθηση.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε έκπτωση, δωρεάν δοκιμή ή ειδική προσφορά για να το κάνετε αυτό.

Πρόσθετες μορφές μάρκετινγκ περιεχομένου

Τώρα που καταλαβαίνετε τι κάνει το μάρκετινγκ περιεχομένου ισχυρό και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να χαρτογραφήσετε τη διαδρομή του πελάτη σας από την αναγνωρισιμότητα στη μετατροπή, ας μιλήσουμε για μερικούς επιπλέον τύπους περιεχομένου.

Έχω ήδη αναφέρει εν συντομία μερικά από αυτά, αλλά αξίζει να τα αναφέρουμε λίγο περισσότερο.

Μεσα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για το μάρκετινγκ περιεχομένου. Σας επιτρέπει να μοιράζεστε το περιεχόμενό σας με ένα μεγάλο κοινό γρήγορα και εύκολα.

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν την ευκαιρία να συνδεθείτε με πιθανούς πελάτες και να δημιουργήσετε σχέσεις μαζί τους.

Παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε τεράστιο αριθμό ατόμων σε οποιαδήποτε αγορά-στόχο και αν αποφασίσετε να προβάλετε διαφημίσεις, μπορείτε να επιλέξετε πού θα δείξετε το πρόσωπό σας.

Η Innocent Drinks είναι μόνο ένα παράδειγμα μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελός της.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσει την εικόνα της επωνυμίας της ως μια αστεία και ευχάριστη επιχείρηση.

Δείτε πώς η Innocent Drinks ενσωματώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου της.

Με άλλα λόγια, η Innocent διασκεδάζει το κοινό της πριν περιμένει από αυτούς τους ανθρώπους να αγοράσουν.

Γιατί το κάνουν αυτό, όμως;

Είναι πραγματικά μια ισχυρή στρατηγική μάρκετινγκ; Λειτουργεί πραγματικά;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι.

Είναι απλό. Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τους πελάτες τους είναι πιο πιθανό να τους πουλήσουν και αν μπορείτε να προκαλέσετε συναισθήματα και να κάνετε τους καταναλωτές να γελούν, να κλαίνε ή να μοιράζονται το κοινό, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να αγοράσουν από εσάς.

Αλλά, φυσικά, η Innocent είναι μια διαβόητη ανόητη μάρκα. Έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο να χτίσουν την εικόνα της επωνυμίας τους με αυτόν τον τρόπο.

Και γιατί όχι?

Πουλάνε χυμό. Πραγματικά δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν παρά να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, σωστά; Ωστόσο, μπορεί να μην έχετε αυτή την πολυτέλεια.

Ίσως πουλάτε πιο επίσημα προϊόντα ή βρίσκεστε περισσότερο στον χώρο μάρκετινγκ B2B.

Λοιπόν, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διασκεδάσετε τους ανθρώπους και να δημιουργήσετε την εικόνα της επωνυμίας σας.

Δυσκολεύεσαι να με πιστέψεις;

Δείτε αυτό το παράδειγμα από το Staples .

Βασικά που διασκεδάζουν τους οπαδούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος του μάρκετινγκ περιεχομένου τους.

Η Staples χρησιμοποιεί την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να περάσει καλά με τους πελάτες της. Και αυτό γιατί όσο καλύτερη εμπειρία προσφέρετε στους πελάτες σας, τόσο περισσότερα χρήματα θα ξοδέψουν αυτοί οι άνθρωποι.

Εδώ είναι μια άλλη ανάρτηση από τον Staples.

Βασικά που διασκεδάζουν τους οπαδούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Halloween ως μέρος του μάρκετινγκ περιεχομένου τους.

Ποιο ειναι το νοημα?

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπερέχουν στην προώθηση των εμπορικών σημάτων επειδή προωθούν τις σχέσεις.

Μπορείτε να αναπτύξετε οργανικούς ακόλουθους, να αυξήσετε την επισκεψιμότητα και ακόμη και να ενθαρρύνετε τις πωλήσεις.

Μόλις αποκτήσετε ένα δικό σας κοινό, τότε το μάρκετινγκ σε αυτό το κοινό ξανά και ξανά γίνεται ευκολότερο και φθηνότερο από ποτέ.

Αλλά να θυμάστε: σας ακολουθούν επειδή τους αρέσει το περιεχόμενό σας, όχι μόνο τα προϊόντα σας.

Οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να τους διασκεδάσετε και θα σας επιστρέψουν με κρύα, σκληρά μετρητά.

Ζωντανό βίντεο για μάρκετινγκ περιεχομένου

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να επικοινωνήσετε με το κοινό σας μέσω βίντεο σε πραγματικό χρόνο χωρίς να χρησιμοποιήσετε Skype ή Google Hangouts ή παρόμοια εργαλεία;

Αα περίμενε. Μπορείς.

Λέγεται ζωντανό βίντεο.

Χάρη στο Facebook και τα smartphone, το ζωντανό βίντεο είναι πλέον πιο εύκολο στη χρήση από ποτέ και δεν χρειάζεται να σας πω πόσο ισχυρό είναι το μάρκετινγκ περιεχομένου βίντεο. Μπορεί να οφείλεται στο βίντεο:

  • δίνει επιπλέον διαφάνεια
  • εξαιρετικά οπτικά
  • ή επειδή στους ανθρώπους αρέσει να βλέπουν το πρόσωπό σας και να κάνουν ανθρώπινες σχέσεις

Όποια και αν είναι η περίπτωση, οι άνθρωποι αγαπούν το βίντεο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.

Σύμφωνα με το State of Video Marketing Survey της Wyzowl :

  • Το 86 τοις εκατό των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούν το βίντεο ως εργαλείο μάρκετινγκ.
  • Το 94 τοις εκατό λέει ότι το βίντεο βελτιώνει την κατανόηση των προϊόντων/υπηρεσιών από τους πελάτες
  • Το 81 τοις εκατό των επαγγελματιών μάρκετινγκ πιστεύουν ότι το βίντεο μάρκετινγκ έχει θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις
  • Το 92 τοις εκατό των επαγγελματιών μάρκετινγκ θεωρούν το βίντεο σημαντικό μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ

Σήμερα, με τη δυνατότητα απρόσκοπτης επεξεργασίας βίντεο χρησιμοποιώντας λύσεις όπως το InVideo , η πιθανότητα επιτυχίας στο μάρκετινγκ βίντεο είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ. Αν αυτό δεν σε πείσει, τίποτα δεν θα πείσει.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα πιο ισχυρό από το βίντεο: Ζωντανό βίντεο.

Η Grandview Research προβλέπει ότι μέχρι το 2030, το μέγεθος της αγοράς ροής βίντεο θα φτάσει τα 330,51 δισεκατομμύρια δολάρια και οι άνθρωποι απλώς λατρεύουν να συντονιστούν.

Σύμφωνα με το HubSpot, το 57 τοις εκατό των καταναλωτών που ερωτήθηκαν παρακολουθούν ζωντανά βίντεο τρεις φορές την εβδομάδα και τις αγαπημένες τους πλατφόρμες για να τα δουν; Ναι, μάλλον το μαντέψατε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το YouTube, το Facebook και το Instagram να είναι τα αγαπημένα.

Γιατί αυτή η μεγάλη αγάπη για τη ζωντανή ροή;

Το πιθανότερο είναι η διαφάνεια. Μπορεί να κάνουν λάθος, να μην μπορούν να επεξεργαστούν το βίντεο και ο θεατής μπορεί να δει ποιος είναι πραγματικά το άτομο. Με άλλα λόγια, είναι αυθεντικό, και αυτό λαχταρούν οι σημερινοί καταναλωτές .

Για να ολοκληρώσετε αυτήν την ενότητα, ακολουθεί μια γρήγορη συμβουλή: Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση με το κοινό σας, σκεφτείτε να προβάλλετε εβδομαδιαία ζωντανά βίντεο. κάντε τα την ίδια ώρα κάθε εβδομάδα, ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν πότε να ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συντονιστούν.

Επί πληρωμή διαφήμιση και μάρκετινγκ περιεχομένου

Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι κατά κύριο λόγο μια τακτική εισερχόμενου μάρκετινγκ. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τακτικές μάρκετινγκ, οι γραμμές είναι θολές κάπου μεταξύ εισερχόμενων και εξερχόμενων.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε περιεχόμενο και στη συνέχεια να οδηγήσετε την επισκεψιμότητα σε αυτό μέσω διαφημίσεων.

Σκεφτείτε αυτήν τη διαφήμιση από τον Grant Cardone, για παράδειγμα, όπου εμπορεύεται τις επιχειρηματικές πιστοποιήσεις και τις τάξεις του.

Βασικά, είναι απλώς ένα δοξασμένο κομμάτι περιεχομένου που κοστίζει χρήματα.

Πώς ο Grant Cardone χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ περιεχομένου και τη διαφήμιση επί πληρωμή για να αυξήσει την επισκεψιμότητα.

Είναι μια συνάντηση εισερχόμενου περιεχομένου με εξερχόμενο μάρκετινγκ.

Και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσετε κόσμο στον ιστότοπό σας.

Τώρα, ίσως αναρωτιέστε γιατί θα κάνατε κάτι τέτοιο (ειδικά αν δίνετε το περιεχόμενο δωρεάν).

Γιατί να πληρώσετε για να οδηγήσετε άτομα στον ιστότοπό σας που δεν πρόκειται να σας πληρώσουν σε αντάλλαγμα;

Λοιπόν, η απάντηση είναι αρκετά απλή.

Εάν είστε μια νέα επιχείρηση με μικρό κοινό, τότε ίσως χρειαστεί να δώσετε ώθηση στην ανάπτυξη του κοινού σας προβάλλοντας διαφημίσεις για κάποιο από το πιο αξιόλογο περιεχόμενό σας.

Αν δεν θέλετε να περιμένετε να αυξήσετε οργανικά ένα κοινό, τότε μπορείτε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στο περιεχόμενό σας με πληρωμένες διαφημίσεις.

Εδώ είναι ένα άλλο παράδειγμα Shopify που το κάνει αυτό .

Δείτε πώς το Shopify χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ περιεχομένου και τη διαφήμιση επί πληρωμή για να αυξήσει την επισκεψιμότητα.

Φυσικά, το Facebook δεν είναι το μόνο μέρος όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου.

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα με το Google Ads.

Απλώς σκεφτείτε αυτήν τη διαφήμιση που οδηγεί την επισκεψιμότητα σε ένα πραγματικό κομμάτι χρήσιμου περιεχομένου και όχι σε μια σελίδα προορισμού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διαφημίσεις Google και το μάρκετινγκ περιεχομένου για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα σε χρήσιμο περιεχόμενο.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να οδηγήσετε τους ανθρώπους κατευθείαν στη σελίδα προορισμού σας όπως αυτές οι διαφημίσεις για βρεφικά ρούχα.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τρόπου χρήσης των διαφημίσεων Google και του μάρκετινγκ περιεχομένου για να οδηγήσετε πελάτες στη σελίδα προορισμού σας.

Όπως και να προσπαθήσετε να το κάνετε, όλα ειλικρινά περιλαμβάνουν τη δημιουργία περιεχομένου.

Ακόμη και μια διαφήμιση, κατά κάποιο τρόπο, είναι ένα κομμάτι περιεχομένου.

Και οι πληρωμένες διαφημίσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις σας, εάν βρίσκεστε στην αρχή της επιχείρησής σας.

Οι πρώτες μέρες είναι συχνά οι πιο δύσκολες. Αλλά με πληρωμένη διαφήμιση, δεν χρειάζεται να είναι.

Μερικές επιπλέον συμβουλές και κόλπα μάρκετινγκ περιεχομένου

Προτού βουτήξουμε σε πολλά παραδείγματα μάρκετινγκ περιεχομένου εκτός σύνδεσης και στο διαδίκτυο, θέλω να σας δείξω γρήγορα μερικές απαραίτητες συμβουλές για τη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου σας.

Χρησιμοποιήστε το Analytics

Η πρώτη συμβουλή που έχω για εσάς είναι να δίνετε πάντα προσοχή στα αναλυτικά σας στοιχεία. σας λένε τι λειτουργεί και τι όχι, ώστε να μπορείτε να τροποποιήσετε τη στρατηγική σας και να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα.

Εάν δεν γνωρίζετε την απόδοση του τρέχοντος περιεχομένου σας, τότε δεν θα μπορείτε να αποτρέψετε λάθη και να επαναλάβετε τι λειτουργεί καλά.

Το Google Analytics θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Η χρήση αναλυτικών στοιχείων είναι ένα σημαντικό μέρος του μάρκετινγκ περιεχομένου σας.

Για ακόμα καλύτερη κατανόηση των στατιστικών και των νέων λειτουργιών σας, μάθετε τι μπορείτε σχετικά με το νέο πρότυπο της Google, το Google Analytics 4. Την 1η Ιουλίου 2023, το Universal Analytics αρχίζει να δύει και το GA4 θα είναι το μόνο παιχνίδι στην πόλη.

  • Καταγράφει δεδομένα ιστότοπου και εφαρμογής για μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της διαδρομής του πελάτη
  • Έρχεται με στοιχεία ελέγχου απορρήτου, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης χωρίς cookie
  • Ενσωματώνεται με πλατφόρμες πολυμέσων
  • Περιλαμβάνει προγνωστικές δυνατότητες.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το GA4, επισκεφτείτε τη σελίδα απαντήσεων της Google , όπου μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να ξεκινήσετε.

Χρησιμοποιήστε τη δοκιμή A/B

Μόλις μάθετε πώς αποδίδει όλο το περιεχόμενό σας, εκτελέστε δοκιμές. Συγκεκριμένα, μπορείτε να εκτελέσετε δοκιμές A/B, οι οποίες είναι εξαιρετικά ισχυρές. Η δοκιμή A/B είναι ένας τρόπος δοκιμής δύο τμημάτων περιεχομένου που είναι πανομοιότυπα εκτός από έναν παράγοντα. Ίσως είναι το αντίγραφο. Ίσως είναι το CTA. Ίσως είναι ο τίτλος.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, η δοκιμή A/B αφαιρεί όλους τους παράγοντες εκτός από αυτόν που θέλετε να εξετάσετε, δίνοντας στη δοκιμή σας πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να επαναλάβετε την τρέχουσα στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου.

Οργανώστε το χρονοδιάγραμμα του περιεχομένου σας

Ως έμποροι περιεχομένου και δημιουργοί, είμαστε συχνά αποδιοργανωμένοι, αλλά αυτό βλάπτει τη συνέπεια και τη συνολική αποτελεσματικότητά σας. Ωστόσο, είναι εύκολο να επιστρέψετε σε τροχιά.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο όπως το CoSchedule για να διατηρήσετε το ημερολόγιο περιεχομένου σας σε μια συνεκτική τοποθεσία.

Οργανώστε το περιεχόμενό σας με εργαλεία όπως το CoSchedule.

Με ένα οργανωμένο πρόγραμμα περιεχομένου, χρήσιμα αναλυτικά στοιχεία και τακτικές δοκιμές A/B, οι προσπάθειες μάρκετινγκ περιεχομένου σας έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Σε τελική ανάλυση, εάν ξοδεύετε τον χρόνο και τον προϋπολογισμό σας στο μάρκετινγκ περιεχομένου, θα πρέπει να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Για να σας βοηθήσουμε περαιτέρω να το κάνετε αυτό, τώρα θα εξετάσουμε μερικά παραδείγματα μάρκετινγκ περιεχομένου εκτός σύνδεσης και στο διαδίκτυο που θα εμπνεύσουν τη δική σας στρατηγική.

Ας αρχίσουμε.

Μάρκετινγκ περιεχομένου εκτός σύνδεσης

Αν και η βιομηχανία των κόμικ είναι ακόμη πιο φλεγόμενη σήμερα, αυτό δεν ισχύει για όλα τα κανάλια εκτός σύνδεσης όπου οι επωνυμίες έλεγαν ιστορίες, αλλά μπορούμε να μεταφράσουμε όλα τα μαθήματα που πήραμε από αυτές σήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Να μερικά παραδείγματα:

Παράδειγμα εκτός σύνδεσης #1: Επίπεδα που υποστηρίζονται από διαφημίσεις για υπηρεσίες ροής

Το HBO Max, το Paramount+ και το Discovery+ είναι μερικές μόνο από τις κορυφαίες υπηρεσίες ροής που είναι διαθέσιμες σήμερα. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ποιος κυριαρχεί στον τομέα ροής: το Netflix.

Εντάξει, οπότε το Netflix χάνει συνδρομητές, αλλά έχει ένα σχέδιο να αλλάξει τα πράγματα . Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει αμφιβολία για την προηγούμενη επιτυχία του Netflix και το μάρκετινγκ περιεχομένου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού.

Αν ψάχνετε για εξαιρετικά παραδείγματα μάρκετινγκ, το Netflix συχνά εμφανίζεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές. Γιατί;

Εδώ είναι ένα παράδειγμα.

Για να διαδώσει τη λέξη εκτός σύνδεσης, το Netflix παίρνει συχνά τις πιο συναρπαστικές εκπομπές του και δημιουργεί εμπειρίες γύρω από αυτές. Για παράδειγμα, το Netflix κυκλοφόρησε μια σειρά από διαφημιστικές πινακίδες και τοιχογραφίες για το εξαιρετικά δημοφιλές σόου του «Money Heist», μαζί με εμπειρίες ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να γίνουν μέρος της «ληστείας».

Επιπλέον, το Netflix διαφημίζει τις «πρωτότυπες» εκπομπές του σε νέο κοινό σε εξωτερικές τοποθεσίες και μέσω του περιβάλλοντος μάρκετινγκ. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση διαφημίσεων σε απίθανα, αλλά διακριτικά μέρη και προσεκτικά τοποθετημένα πανό εξωτερικού χώρου.

Το πιο σημαντικό, η στρατηγική διαφήμισης εκτός σύνδεσης του Netflix είναι συνεκτική και λειτουργεί παράλληλα με το διαδικτυακό μάρκετινγκ περιεχομένου, ως μέρος μιας προσέγγισης πολλαπλών καναλιών.

Παράδειγμα εκτός σύνδεσης #2: Από ύπουλα διαφημιστικά κόλπα έως ιογενείς διαφημίσεις

Όταν η Hasbro κυκλοφόρησε τη σειρά κόμικς GI Joe, αντιμετώπισε ένα δίλημμα.

Η Hasbro ήθελε να κάνει τηλεοπτικές διαφημίσεις για να προωθήσει τα παιχνίδια δράσης και τα κόμικς της, κάτι που ήταν μια νέα ιδέα.

Ωστόσο, οι τηλεοπτικοί κανονισμοί δήλωναν ότι οι διαφημίσεις παιχνιδιών έπρεπε να δείχνουν τα παιχνίδια και μπορούσαν να περιλαμβάνουν έως και δέκα δευτερόλεπτα κινουμένων σχεδίων για να μην παραπλανήσουν τα παιδιά να πιστέψουν ότι τα παιχνίδια μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από αυτά.

Η Hasbro παρέκαμψε αυτό το πρόβλημα, εστιάζοντας στην ιστορία, όχι στο προϊόν: έβγαλε εντελώς τα παιχνίδια και μόλις προώθησε τη σειρά κόμικ.

Ποτέ άλλοτε μια τηλεοπτική διαφήμιση δεν είχε προωθήσει αποκλειστικά κόμικς και, χάρη στην παραμόρφωση των κανόνων, η Hasbro μπορούσε να δείξει 30 δευτερόλεπτα πλήρως κινουμένων σχεδίων.

Η αρχική διαφήμιση έφτασε ακόμη και στο YouTube .

Ωστόσο, τότε, οι ίδιες οι τηλεοπτικές διαφημίσεις εξακολουθούσαν να δουλεύουν. Στον σημερινό κόσμο της διαφήμισης, όπου το εύρος της προσοχής μας έχει συρρικνωθεί σε αυτό ενός χρυσόψαρου, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις σχεδόν δεν μας αιχμαλωτίζουν πια.

Αυτό που κεντρίζει την προσοχή μας είναι viral διαφημίσεις όπως αυτές για το Super Bowl. Πάρτε για παράδειγμα το πιο πρόσφατο Super Bowl.

Μαντεύετε ποια διαφήμιση είχε τις περισσότερες προβολές από το φετινό Super Bowl; Ήταν η διαφήμιση «Mind Reader» της Amazon.

Πώς η Amazon χρησιμοποίησε το μάρκετινγκ περιεχομένου εκτός σύνδεσης για να λάβει τις περισσότερες προβολές κατά τη διάρκεια του Super Bowl.

Σε περίπτωση που δεν το έχετε δει, το διαφημιστικό πρωταγωνιστεί στο πραγματικό ζευγάρι αστέρων Scarlett Johansson και Colin Jost και απεικονίζει τι μπορεί να συμβεί εάν η Alexa μπορούσε να διαβάσει τις σκέψεις και να πει αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαφήμισης, οι διάσημοι κοροϊδεύουν την έγγαμη ζωή τους και, όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχει ένας συνδυασμός σκηνών: ντροπιαστικές, αστείες και προκλητικές.

Η διαφήμιση όχι μόνο προσέλκυσε εκατομμύρια θεατές κατά τη διάρκεια του ίδιου του Super Bowl, αλλά έχει γίνει επίσης ένα viral βίντεο συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εδώ είναι το καλύτερο μέρος: Συνεχίζει να το κάνει. Κάθε διαφήμιση Super Bowl που δημιουργεί η Amazon γίνεται διαδικτυακό πλεονέκτημα και συλλέγει προβολές για τα επόμενα χρόνια.

Οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι επειδή μπορούν να περνούν ώρες διασκεδάζοντας και η Amazon είναι χαρούμενη επειδή καλλιεργεί τη σχέση με το κοινό-στόχο της ενώ τα στελέχη κοιμούνται.

Διαδικτυακό μάρκετινγκ περιεχομένου

Εντάξει, οπότε το offline μεταφράζεται σε διαδικτυακό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά το μάρκετινγκ περιεχομένου δεν αφορούσε πραγματικά τους διαδικτυακούς ιστούς από την αρχή;

Οι επωνυμίες είναι τεράστιες σε αυτό, και ορισμένες κάνουν πολύ καλή δουλειά , και γι’ αυτό ήρθε η ώρα να δούμε μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα μάρκετινγκ περιεχομένου που προήλθαν από το διαδίκτυο.

Ηλεκτρονικό παράδειγμα #1: Το πρώτο Viral Video Ever

Πίσω στο 2005, όταν το Google Video ήταν ακόμα Google Video και όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να κατεβάζουν βίντεο για να τα παρακολουθούν εκτός σύνδεσης, βγήκε το πρώτο viral βίντεο.

Η εταιρεία πληροφορικής LiveVault προσέλαβε δύο ανεξάρτητους εμπόρους μάρκετινγκ που αποφάσισαν να φτιάξουν ένα διασκεδαστικό βίντεο που θα ξεχώριζε μεταξύ των επαγγελματιών πληροφορικής, οι οποίοι ήταν το κοινό-στόχος τους.

Εξάλλου, τα συστήματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για εταιρικά δεδομένα που βασίζονταν σε δίσκους δεν ήταν πολύ σέξι, οπότε αποφάσισαν να γελάσουν.

Ο διάσημος ηθοποιός και κωμικός John Cleese φρόντισε να τα αποκτήσουν.

Ο Cleese δείχνει τις σοβαρές συνέπειες μιας φανταστικής ασθένειας που ονομάζεται “Backup Trauma” και αφήνει στον θεατή πολλές επιλογές για να συνεχίσει να εξερευνά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας κάνοντας κλικ στα κουμπιά στο τέλος του βίντεο.

Ήταν υπέροχο περιεχόμενο γιατί ήταν αστείο και διαδραστικό, παρόλα αυτά προώθησε τις υπηρεσίες τους.

Οι χρήστες του Διαδικτύου κατέβασαν το βίντεο σχεδόν 300.000 φορές τους πρώτους μήνες μετά την κυκλοφορία του και θυμηθείτε, αυτό ήταν πάνω από μια δεκαετία πριν!

Φυσικά, με τόσους πολλούς ανθρώπους που δημοσιεύουν τόσα πολλά βίντεο καθημερινά, είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις, αλλά, αν δημιουργείς περιεχόμενο βίντεο υψηλής ποιότητας, μπορείς να πετύχεις!

Online Παράδειγμα #2: WordStream

Ακόμα κι αν είστε σχετικά νέος στο μάρκετινγκ, είμαι σίγουρος ότι είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «lead». Εάν δεν είστε, ουσιαστικά σημαίνει ότι δημιουργείτε μια ακαταμάχητη προσφορά που η αγορά-στόχος σας ανυπομονεί να κατεβάσει με τη μορφή ενός eBook, cheatsheet ή άλλου δωρεάν.

Συνήθως, αυτά είναι προϊόντα που δημιουργεί η ομάδα του ιστότοπου και στη συνέχεια χρησιμοποιεί για να ζητήσει από υποψήφιους πελάτες να υποβάλουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, όπως τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν το προβάδισμα μέχρι να γίνουν αγοραστές.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω εδώ, αλλά θα πάω με το WordStream.

Ο ιστότοπος προσφέρει πολλά δωρεάν, συμπεριλαμβανομένου ενός cheatsheet που περιλαμβάνει 120 συναισθηματικές λέξεις και φράσεις για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε συναρπαστικό περιεχόμενο.

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο και παραμένετε για μια στιγμή, αυτό είναι που βλέπετε:

Ακολουθεί ένα παράδειγμα διαδικτυακού μάρκετινγκ περιεχομένου του WordStream.

Ακούγεται καλό, ε;

Ο ιστότοπος παρέχει επίσης δωρεάν στο πλαίσιο. Για παράδειγμα, αν διαβάζω ένα άρθρο σχετικά με τις διαφημίσεις Facebook, τότε παράλληλα με αυτό, το WordStream προσφέρει δωρεάν «7 Θεμελιώδεις Συμβουλές Διαφήμισης στο Facebook για Διαφημιστές Μικρών Επιχειρήσεων».

Αυτά τα δωρεάν είναι δύο υπέροχα κομμάτια μάρκετινγκ περιεχομένου.

Υπάρχει ένα που στοχεύει σε οποιονδήποτε έμπορο που θέλει να γράψει πιο συναρπαστικό περιεχόμενο (το οποίο είναι σχεδόν όλα) και ένας άλλος μαγνήτης που στοχεύει σε επαγγελματίες του μάρκετινγκ μικρών επιχειρήσεων που έχουν μερικές συμβουλές για τη σύνταξη διαφημίσεων στο Facebook, για ένα πιο εξειδικευμένο κοινό.

Αυτή είναι μια απλή στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου που μπορεί να υιοθετήσει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ιστότοπου, κάτι που το κάνει τόσο καλό.

Online Παράδειγμα #3: Podcast

Τα podcast είναι το ραδιόφωνο του 21ου αιώνα και είναι ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ περιεχομένου.

Με τα podcast, υπάρχει απλώς λιγότερη διαφήμιση και περισσότερη αξία. Τα περισσότερα podcast έχουν χορηγό ή διαφημίζουν ένα προϊόν στην αρχή και στο τέλος της εκπομπής, αλλά μέχρι εκεί.

Οι άνθρωποι τους αγαπούν επειδή μπορούν να ακούσουν τα είδωλά τους και τους ήρωές τους να μιλούν για οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει.

Ηλεκτρονικό Παράδειγμα #4: Οδηγοί και ηλεκτρονικά βιβλία

Σκεφτείτε αυτό το σενάριο.

Έχετε κάνει αυτό που κάνουν λίγοι άνθρωποι και έχετε δημιουργήσει ένα πραγματικό προϊόν για την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο.

Έχετε δημιουργήσει μια σελίδα πωλήσεων και τη στείλατε, αλλά κανείς δεν αγοράζει.

Κάτι λείπει.

Πρέπει να μάθετε copywriting .

Αυτό είναι αρκετά εύκολο. Απλώς στραφείς στην Google, σωστά;

Λοιπόν, ως πείραμα, πληκτρολόγησα «μαθαίνω copywriting» και το Copyblogger εμφανίστηκε μεταξύ των κορυφαίων αποτελεσμάτων.

Εδώ είναι το SERP της Google όταν πληκτρολογείτε "μαθαίνω copywriting".

Τώρα, θα μπορούσα να πάω με οποιαδήποτε από τις διαφημίσεις, αλλά επέλεξα το Copyblogger γιατί ξέρω ακριβώς τι θα πάρω. Το αντίγραφο μου λέει ότι θα λάβω ένα δωρεάν διαδικτυακό μάθημα κειμενογράφου και από τον τίτλο, βλέπω ότι με διδάσκει πώς να γράφω συναρπαστικό αντίγραφο.

Στη συνέχεια, κάνω κλικ στη διαφήμιση και με μεταφέρει σε μια απλή φόρμα εγγραφής μιας γραμμής, η οποία καθιστά τη συνδρομή απίθανη. η σελίδα διαθέτει επίσης έναν τόνο πόρων στους οποίους μπορώ να κάνω κλικ, εάν θέλω να μάθω μερικά από τα πιο λεπτά σημεία του copywriting.

Από αυτούς τους πόρους, θα μπορούσατε να μάθετε τις βασικές αρχές του copywriting σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, είναι πολύ πιθανό το Copyblogger να είναι ο πρώτος σας σταθμός.

Online Παράδειγμα #5: Red Bull Stratos

Αυτό είναι αξιοσημείωτο. Είναι σαν η Red Bull να δημιούργησε τη δική της μίνι έκδοση του Super Bowl.

Στις 14 Οκτωβρίου 2012, ο Felix Baumgartner, ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής, πήδηξε από ένα αερόστατο που επέπλεε στη στρατόσφαιρα. Βασικά πήδηξε προς τη Γη από το διάστημα.

Έπεσε 24 μίλια στα 843 mph. Έσπασε 1 και 3 Mach ενώ ταυτόχρονα έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ: ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε 1 Mach χωρίς μηχανικό όχημα, το υψηλότερο ταξίδι με μπαλόνι στον κόσμο και το υψηλότερο άλμα.

Δεν το έχει ξανακάνει κανείς αυτό.

Και ποιος ήταν ο μοναδικός χορηγός της εκδήλωσης; Ήταν η Red Bull.

Έγραψαν ιστορία – και την έφεραν στην αγορά.

Όχι μόνο η εκδήλωση έλαβε τρελή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μπήκε και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την πρώτη ελεύθερη πτώση για να σπάσει το φράγμα του ήχου.

Ήταν γεμάτο ενθουσιασμό και συναρπαστικό σασπένς. Ήταν ψυχαγωγία στα καλύτερά της. Και περιττό να πούμε ότι ήταν μια συνολική εντός έδρας πορεία για τη Red Bull.

Ηλεκτρονικό παράδειγμα #6: Χορηγίες της GoPro

«Γεια, όταν σερφάρεις στο επόμενο τεράστιο κύμα, θέλεις να το κινηματογραφήσεις; Εδώ είναι μια κάμερα που είναι ιδανική για να το κάνετε αυτό!».

Η GoPro είναι όπου κι αν υπάρχουν αθλήματα, κάτι που είναι σχεδόν παντού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το GoPro είναι ένα εργαλείο για τη δημιουργία οπτικού περιεχομένου, το να δείχνει πόσο σπουδαίο είναι σε αυτό που κάνει, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το προωθήσετε.

Ως εκ τούτου, χορηγούν κάθε είδους εκδηλώσεις, αθλητές και καλλιτέχνες όπως σέρφερ, ποδηλάτες, ακόμα και ζογκλέρ κύβων του Ρούμπικ .

Η στρατηγική μάρκετινγκ της GoPro είναι να δίνει στους ανθρώπους κάμερες και να τους αφήνει να κάνουν ό,τι κάνουν, τότε το προϊόν ουσιαστικά διατίθεται στην αγορά.

Το μόνο που έχει να κάνει η GoPro είναι να επεξεργαστεί το βίντεο και να ρίξει λίγη δροσερή μουσική από πάνω του και να έχει εκατομμύρια και εκατομμύρια προβολές . Τη στιγμή της γραφής, προσέλκυσε 50 εκατομμύρια προβολές και όλο και περισσότερο.

Το GoPro είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μάρκετινγκ περιεχομένου που ξεκίνησε στο διαδίκτυο.

Δεν ξέρω πόσες φορές παρακολούθησα αυτό το βίντεο, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να μαντέψετε ποια κάμερα αγόρασα όταν πήγα στο Μεξικό για διακοπές με φίλους.

Υβρίδια μάρκετινγκ περιεχομένου

Τέλος, θέλω να σας δείξω ένα παράδειγμα αυτού που αποκαλώ μάρκετινγκ υβριδικού περιεχομένου. Σας έδειξα ήδη ότι το online μεταφράζεται σε offline και αντίστροφα.

Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη αυτήν την αρχή και χτίζουν τη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου τους γύρω από αυτήν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο ως πύλη για εκτός σύνδεσης και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σε μια εκδήλωση εκτός σύνδεσης ή να εκτελέσετε μια εκδήλωση εκτός σύνδεσης και να τη μεταφέρετε στο διαδίκτυο. Ας υποθέσουμε ότι ήσασταν ένα εστιατόριο που ήθελε να οδηγήσει μια συγκεκριμένη ομάδα πελατών για μια θεματική βραδιά. Θα κάνατε:

  • Δημιουργήστε όλο το διαδικτυακό σας περιεχόμενο γύρω από το θέμα που έχετε επιλέξει,
  • Συμπεριλάβετε CTA για να ενθαρρύνετε τους ιδανικούς πελάτες σας να συμμετάσχουν στη λίστα αλληλογραφίας σας, ώστε να μπορείτε να τους πείτε για την εκδήλωση και να δημιουργήσετε ενθουσιασμό
  • Ίσως προσφέρετε μια έκπτωση για να ενθαρρύνετε τους υποψήφιους πελάτες να αγοράσουν εισιτήρια.

Συμπέρασμα

Αυτά ήταν πολλά παραδείγματα, και υπάρχουν αμέτρητα περισσότερα παραδείγματα μάρκετινγκ περιεχομένου εκεί έξω.

Θα πρέπει να σας δώσουν μια καλή ιδέα για το τι χρειάζεται για να είστε ένας καλός έμπορος περιεχομένου.

Επιπλέον, ελπίζω πραγματικά να δείτε ότι δεν χρειάζεται τεράστιος προϋπολογισμός μάρκετινγκ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είμαστε όλοι ίσοι και δεν χρειάζεστε ένα τεράστιο κοινό, απλώς μια θέση που είναι παθιασμένη με αυτό που κάνετε.

Ο κόσμος γίνεται πιο θορυβώδης κάθε μέρα και ένας τρόπος για να ξεχωρίσετε είναι μέσω του δημιουργικού μάρκετινγκ περιεχομένου που κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε και να μοιράζονται.

Όσοι εστιάζουν την ενέργειά τους στην αφήγηση καλών ιστοριών, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή το πλαίσιο, είναι οι πραγματικοί νικητές στον σημερινό κόσμο του μάρκετινγκ.

Το να φωνάζεις πιο δυνατά δεν θα σε βοηθήσει πια. Μόνο φωνάζοντας καλύτερα πράγματα.

Ποια είναι η ιστορία σου? Χρησιμοποιείτε ήδη μάρκετινγκ περιεχομένου;

Εάν έχετε άλλα σπουδαία παραδείγματα που μου έχουν διαφύγει, πείτε μου για αυτά στα σχόλια.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια με την ανάπτυξη στρατηγικής για το marketing περιεχομένου επικοινώνησε μαζί μας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four + sixteen =